Ron Paul in opspraak door "homoseksuele doofpot"

Er zijn racistische en homofobe schrijfsels opgedoken die worden toegeschreven aan Ron Paul, een van de kandidaten om de Republikeinse uitdager van Barack Obama te worden. Intussen lijkt de steenrijke Donald Trump zich ook in de strijd te willen mengen.

De 76-jarige Ron Paul doet het zeer goed in de peilingen voor de voorverkiezingen die op 3 januari beginnen en dan beginnen tegenstanders al snel in het privéleven te delven naar bezwarende feiten. Nu is een reeks lezersbrieven opgedoken die in naam van Ron Paul werden gepubliceerd in lokale kranten in de late jaren 80 en de vroege jaren 90.

"Er is een homoseksuele doofpotoperatie over de impact van aids en de overheid werkt daaraan mee", zo staat er bijvoorbeeld. "Mensen met aids genieten van de aandacht die zieke mensen krijgen."

"Er komt een oorlog tussen de rassen aan", staat in een andere tekst. Of over het einde van de rellen in Los Angeles in 1992: "de rust is enkel teruggekeerd toen het tijd werd voor de zwarten om hun "welvaartcheques" (uitkeringen) te gaan ophalen." Of: "er wordt constant gezegd dat het slecht is om bang te zijn van zwarte mannen, maar dat is niet irrationeel."

Het is niet duidelijk welke brieven Ron Paul zelf geschreven heeft. Enkelen zijn door ghostwriters geschreven, maar ze zijn wel in zijn naam gepubliceerd. Paul zelf zegt dat hij ze maar af en toe heeft nagelezen en niet op de hoogte was van de racistische en homofobe passages. Maar er is nu ook een filmpje opgedoken uit 1995 waarin Paul het wel heeft over de brieven, die hij "educatief" noemt. Paul komt dus fel in opspraak door de brieven. Hij werd er al over aangevallen door zijn dichtste concurrent in de peilingen, Newt Gingrich. "Het is onmogelijk dat hij hier niet van op de hoogte was."

Wordt Trump onafhankelijk kandidaat?

Intussen heeft de steenrijke tv-figuur Donald Trump zijn registratie in zijn thuisstaat New York veranderd van de Republikeinse partij naar "onafhankelijk".

Hij wakkert zo de speculaties aan dat hij ook presidentskandidaat wil worden. In de Republikeinse partij is hij niet meer zo geliefd. Hij heeft eerder al meerdere keren gezegd dat hij zal opkomen als onafhankelijke kandidaat als hij zich niet kan vinden in de Republikeinse uitdager voor Obama. De kans is dus reëel dat Obama naast een Republikeinse tegenkandidaat ook de oerconservatieve Donald Trump zal moeten kloppen als hij een tweede ambtstermijn wil.

Eerder dit jaar kwam Trump met het schaamrood op de wangen te staan. Wekenlang had hij erop gehamerd dat Obama niet in de VS is geboren en dat hij dus nooit president had mogen worden. Obama kwam uiteindelijk met zijn geboorteakte en stak in een speech de draak met Trump.