Steeds meer minderjarige meisjes plegen misdrijf

De overheidsdienst Justitie heeft een nieuw rapport vrijgegeven van de jeugdparketten. Uit de nieuwste publicatie van "Justitite in cijfers" blijkt dat steeds meer minderjarige meisjes een misdrijf plegen. De jeugdrechtbanken behandelden vorig jaar meer dan 150.000 dossiers, dat zijn er 20.000 meer dan 5 jaar geleden.

De stijging is het grootst bij de zogenoemde jongeren in problematische opvoedingssituaties. Het gaat dan om jongens en meisjes die bescherming nodig hebben.

Ook het aantal dossiers over minderjarige criminelen is evenwel toegenomen. Het is opvallend dat de meisjes daar stilaan terrein winnen op de jongens. Vorig jaar waren er in België bijna 18.000 meisjes betrokken bij een misdrijf, 4.000 meer dan in 2006.

De meisjes zijn gemiddeld ook jonger dan de jongens. Ze plegen het vaakst misdrijven op hun 15e, jongens op hun 17e. Meisjes begaan ook andere soorten misdrijven. Vrouwelijke minderjarigen houden zich vooral bezig met gewone diefstallen, belaging, stalking, beledigingen en slagen en verwondingen. Jonge mannelijke criminelen begaan diefstallen met geweld, zware diefstallen, vandalisme en brandstichting.