Trajectcontrole in Gentbrugge blijft in het slop

De trajectcontrole op de E17 in Gentbrugge is nog steeds niet in werking. Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) trekt de zaak naar zich toe.

De toestellen registreren de reistijd over een traject van 1,9 kilometer en berekenen zo de gemiddelde snelheid over de afstand om te controleren of de bestuurder zich heeft gehouden aan de snelheidsbeperkingen op het traject. De snelheid is er beperkt tot 90 kilometer per uur, het traject duurt dan minstens 76 seconden.

De camera's kunnen de nodige vaststellingen doen, maar de toestellen zouden niet gehomologeerd zijn. Dat wil zeggen dat nog niet getest is of ze in alle omstandigheden wel een juiste registratie hebben. Zonder homologering zijn overtredingen niet officieel, voor een rechtbank hebben de vaststellingen van de camera's daardoor geen enkele juridische waarde.

De testen met de apparaten slepen al een lange tijd aan. In de zomer van 2009 werden de camera's geïnstalleerd, het project werd voorgesteld als de "toekomst van snelheidscontroles". Maar 2 jaar later zijn de camera's dus nog altijd niet inzetbaar. De camera's hebben in totaal 800.000 euro gekost. Voorlopig is nog onduidelijk wanneer de camera's effectief gebruikt kunnen worden. Intussen zijn er de normale flitscontroles met mobiele camera's op de E17.