Turkije kaatst genocide-verwijt terug naar Parijs

"Frankrijk heeft 15 procent van de bevolking in Algerije vermoord vanaf 1945. Dat is een genocide." Zo reageert de Turkse premier Tayyip Erdogan op de wet die het in Frankrijk strafbaar maakt om de Armeense genocide te ontkennen.
In Turkije wordt betoogd aan de Franse ambassade.

De spanningen tussen Ankara en Parijs zijn fel opgelopen de voorbije dagen. In de Franse Assemblée is een wet aangenomen die het strafbaar maakt in Frankrijk om de Armeense genocide te ontkennen. Turkije reageerde woest. Het schort alle overleg met Frankrijk op en roept de ambassadeur terug.

Premier Erdogan heeft de spanningen in een toespraak nog wat aangescherpt. "Frankrijk heeft in 1945 15 procent van de Algerijnse bevolking vermoord. Ze werden genadeloos afgeslacht en en masse in ovens gestopt. Dat is een volkenmoord."

Erdogan verwijst daarmee naar een donkere bladzijde in de Franse geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog wilde Algerije onafhankelijk worden, maar dat draaide uit op een bloedige oorlog. Die oorlog duurde van 1954 tot 1962 en afhankelijk van de bron lieten daarbij 300.000 tot een miljoen Algerijnen het leven. "Als president Sarkozy niets weet over die genocide, moet hij eens navragen bij zijn vader. Die streed in de jaren 40 in Algerije", zegt Erdogan ook.

"Sarkozy gebruikt deze wet om de haat tegen moslims en Turken aan te wakkeren om electorale redenen", beschuldigt Ergodan. Er wonen ongeveer een half miljoen mensen van Armeense afkomst in Frankrijk. Dat maakt van hun stem een belangrijke factor bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Vergeten bloedbad uit de Eerste Wereldoorlog

In volle Eerste Wereldoorlog nam het Turks-Ottomaanse rijk -toen een bondgenoot van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije- speciale maatregelen tegen de christelijke Armeense minderheid. Die werd verdacht van samenwerking met de westerse geallieerden.

In de praktijk kwam het tot een bloedige vervolging van Armeense burgers. De overlevenden werden gedeporteerd naar de Syrische woestijn, waar velen door honger en uitputting omkwamen.

Over de precieze aantallen lopen de meningen uiteen, maar historici spreken van 600.000 tot 1,5 miljoen doden. Voor Armeniërs wereldwijd is de kwestie een collectief litteken. Turkije erkent dat Armeniërs werden gedood, maar zegt dat het niet ging om een volkerenmoord en vindt ook de aantallen overdreven.