Heldere vuurbol was deel van Sojoez-raket

De heldere vuurbol die vele mensen gisteren in België, Nederland en Duitsland gezien hebben, was meer dan waarschijnlijk een deel van de Sojoez-raket die woensdag een nieuwe bemanning naar het Internationaal Ruimtestation ISS gebracht heeft.

Vanuit heel Europa hadden mensen gemeld via Twitter dat er gisteren rond 17.26 uur een heldere vuurbol aan de hemel te zien was die zeker een minuut zichtbaar bleef.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA had eerst gezegd dat het om een meteoriet ging, maar volgens de Vlaamse Volksterrenwacht Urania en Nederlandse astronomen is dat onmogelijk. "Een meteoriet zou veel sneller uit het zicht verdwenen zijn", volgens de Nederlandse astronoom Theo Jurriëns. Volgens Jurriëns gaat het om de derde of laatste trap van een Sojoez-raket. Ook de Koninklijke Belgische Sterrenwacht heeft bevestigd dat het om een deel van de Sojoez-FG draagraket ging.

Voor zover bekend hebben de brokstukken geen schade aangericht.