Neushoorn Tam krijgt paringsmaatje voor kerst

Op het eiland Borneo is een Borneo Sumatraans neushoornvrouwtje gevangen genomen door de Maleisische wildparkwachters van Sabah Wildlife in het kader van het kweekprogramma van de diersoort. Al meer dan drie jaar zijn de parkwachters op zoek naar een "maatje" voor de mannelijke neushoorn Tam.
Tam in 2008

Sumatraanse neushoorns zijn met uitsterven bedreigd. Er zouden naar schatting iets minder dan 40 exemplaren van de diersoort rondlopen in de jungle van Borneo. De mannelijke neushoorn Tam was drie jaar geleden in een palmolieplantage gevonden met een zwaar geïnfecteerde poot. Hij had allicht een wonde opgelopen door een klem van jagers.

De parkwachters van Sabah Wildlife hadden al eerder een paringsmaatje voor Tam gevonden, maar zij bleek te oud te zijn om nog jongen te krijgen. De wachters hebben nu de neushoorn genaamd Pungtung gevangen genomen. Ze werd al jaren in de gaten gehouden. Het is niet duidelijk hoe oud Pungtung is, maar alleszins een heel stuk jonger dan de meer dan 20-jarige Tam.

"Dit is een fantastisch geschenk voor de strijd tegen het uitsterven van deze unieke soort", zegt de directeur van Sabah Wildlife. "Dit is de allerlaatste kans om deze soort te bewaren, een van de oudste diersoorten ter wereld." De laatste jaren werd nooit een mannelijke neushoorn in haar buurt waargenomen, wat er volgens de directeur op wijst dat de neushoorns elkaar gewoon nooit tegenkomen omdat er nog zo weinig exemplaren leven.

De Borneo Sumatraanse neushoorn is een subsoort van de Sumatraanse neushoorn en leeft enkel op het Maleisische gedeelte van het eiland Borneo. Het is de kleinste neushoorn van alle neushoornsoorten en is ongeveer 1m20 hoog tot aan de schouder.

Hun aantal is gedaald van ongeveer 200 exemplaren een halve eeuw geleden tot minder dan 40 nu. Hun natuurlijke habitat werd verkleind door massale boskap en het aanleggen van plantages in de jungle. Daarnaast werden de dieren ook opgejaagd door jagers voor hun hoorn en andere lichaamsdelen die gebruikt werden voor medicijnen.

lees ook