Paus hekelt commercialisering van Kerstmis

Paus Benedictus XVI heeft gisteravond de middernachtmis opgedragen in de Sint-Pietersbasiliek. De paus sprak zijn afkeuring uit over de toenemende commercialisering van Kerstmis. Hij vroeg de gelovigen om door de oppervlakkigheid en de glitter heen te kijken.

"Laat ons de Heer vragen om ons te helpen doorheen de oppervlakkige glitters van dit seizoen te kijken en het kind in de stal van Bethlehem erachter te herontdekken, zodat we echte vreugde en het ware licht vinden."

"Als we God willen vinden, verschenen als kind, zullen we van ons "paard van rationalisme" moeten stappen, onze valse waarheden en onze intellectuele trots moeten laten varen", zei hij nog.

Het is al de tweede keer in enkele dagen tijd dat de paus de aandacht vestigt op "de noodzaak om het geloof te herontdekken om de problemen van vandaag aan te pakken". Donderdag zei Benedictus al tegen de officiële vertegenwoordigers van het Vaticaan dat de economische crisis in Europa voor een groot deel voortkomt "uit de ethische crisis die over het oude continent dreigt".

Benedictus klaagde in de middernachtmis ook het voortdurende geweld in de wereld aan en zei te bidden voor alle mensen die Kerstmis moeten doorbrengen in armoede en pijn. De paus had het ook specifiek over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Paus op rijdend podium

De middernachtmis werd rechtstreeks uitgezonden in 60 landen op radio en televisie. Ook via internet en op een smartphone was de misviering live te volgen. Net als de voorbije jaren startte de middernachtmis niet langer om middernacht maar om 22 uur zodat de mis eindigt om 24 uur. Dat gebeurt opdat de 84-jarige paus zijn krachten wat kan sparen in deze drukke periode. Benedictus XVI oogt de laatste tijd zwakker dan voorheen. Zo gebruikt hij sinds enkele weken een rijdend podium om zich te verplaatsen in de Sint-Pietersbasiliek.