Paus roept op een stem te geven aan de stemlozen

In Rome heeft paus Benedictus XVI tijdens de Urbi et Orbi, de zegen voor Rome en de rest van de wereld, de gelovigen opgeroepen om een stem te geven aan de stemlozen. Maar eerst wenste hij de gelovigen een zalig kerstfeest in 65 talen, ook in het Nederlands.

Tienduizenden pelgrims en gelovigen waren naar het Sint-Pietersplein afgezakt om de zegen van de paus te aanhoren. "Jezus is geboren voor iedereen en de mensen kunnen zichzelf niet redden", sprak de paus, waarmee hij de gelovigen opriep een stem te geven aan de stemlozen.

De 84-jarige Benedictus XVI pleitte in zijn toespraak onder meer ook voor de hervatting van de dialoog tussen Israël en Palestina, voor vrede in Irak en Afghanistan, voor het einde van het geweld in Syrië en voor stabiliteit in het gebied van de Grote Meren in Afrika.

Hij vroeg ook om hulp voor de mensen in de Hoorn van Afrika, "omdat ze honger lijden en vaak in een toestand van onveiligheid verkeren". "De internationale gemeenschap mag niet falen om hulp te bieden aan de vele ontheemde mensen in de regio, wiens waardigheid danig op de proef werd gesteld", aldus de paus. Voor de inwoners van Thaïland en de Filipijnen, "die nog steeds lijden onder de gevolgen van de recente overstromingen", vroeg hij dat "God hen steun verleent".

De paus wenste ook iedereen een gelukkig kerstfeest toe, en dat in 65 talen. In het Nederlands hield hij het bij "Zalig en gelukkig Kerstmis".