Prominente blogger El-Fattah uit Egypte is vrij

In Egypte wordt de prominente blogger Alaa Abd El-Fattah vrijgelaten. Dat zegt de staatstelevisie. El-Fattah werd opgepakt op 30 oktober omdat hij geweld tegen het leger zou hebben gebruikt. De man ontkent dat. In afwachting van zijn proces wordt hij voorlopig vrijgelaten.

Alaa Abd El-Fattah werd opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij dodelijke confrontaties in de hoofdstad Caïro in oktober. Bij de rellen kwamen 26 mensen om. De man zou militairen hebben aangevallen, wapens van het leger hebben gestolen en het leger hebben beledigd.

Normaal zou de man voor een militaire rechtbank moeten verschijnen, maar hij weigerde te antwoorden op de vragen van de openbare aanklagers. Hij protesteerde zo tegen het feit dat burgers voor een militaire rechtbank moeten verschijnen. Wie er veroordeeld wordt, kan niet in beroep gaan tegen de veroordeling.

Ook internationaal was er veel protest over het proces tegen de man. Onder andere Amnesty International en de VN hadden het Egyptische militaire bewind opgeroepen om het proces tegen El-Fattah te staken. Ook de Egyptenaren lieten zich niet onberoerd, tijdens verschillende protestacties en marsen hebben de burgers de vrijlating van El- Fattah geëist.

Op 13 december besliste de militaire rechtbank om twee aanklachten tegen hem te laten vallen: het aanzetten tot geweld en illegale bijeenkomst. De aanklachten over het stelen van legerwapens en beschieten van soldaten bleven wel gehandhaafd. De rechter besliste ook het proces tegen de man niet langer te laten doorgaan voor een militaire rechtbank maar voor een burgerelijke rechtbank.

Het is niet duidelijk wanneer dat proces zou starten. Een rechter heeft vandaag zijn vrijlating bevolen, normaal gezien zou hij ten laatste morgen de gevangenis moeten verlaten. In afwachting van het proces is El-Fattah dus wel vrij, maar hij mag het land niet verlaten.

Volgens mensenrechtenorganisaties in Egypte heeft het leger al zo'n 12.000 burgers vervolgd sinds de val van Hosni Moebarak in februari dit jaar.