Verenigde Naties verlagen budget 2012-2013

De 193 landen van de Verenigde Naties hebben voor de tweede keer in 50 jaar tijd ingestemd met een inkrimping van de begroting van de organisatie. Het budget voor 2012-2013 daalt met 5 procent.

Er is beslist om het budget terug te dringen van 4,15 miljard euro (5,41 miljard euro) naar 3,98 miljard euro (5,15 miljard dollar). De Verenigde Staten en de Europese landen waren de felste voorstanders van een budgetverlaging, de ontwikkelingslanden wilden een status-quo. De VS geeft het grootste deel van het budget aan de VN, namelijk 22 procent.

De Amerikaanse afgevaardigde Joe Torsella reageerde tevreden met de budgetverlaging. Hij noemde het een "budget voor een versterkte, efficiëntere en daadkrachtigere VN". "Het zal de Amerikaanse belastingbetalers miljoenen dollars besparen en zet de VN op het pad van echte fiscale discipline en continue hervorming."

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon prees de 193 leden van de Algemene Vergadering voor het terugdringen van kosten "in tijden waar veel regeringen hun uitgaven moeten terugdringen en besparingsmaatregelen moeten doorvoeren om het hoofd te bieden aan de financiële crisis".

In het budget van 3,98 miljard euro zijn de kosten voor "vredebewaring" niet inbegrepen. Het budget daarvoor wordt in aparte onderhandelingen besproken en goedgekeurd. Het bedrag daarvoor ligt traditioneel rond de 5,37 miljard euro (7 miljard dollar), meer dan het werkingsbudget van de VN dus.