KBC start met terugbetaling 7 miljard staatssteun

De bank KBC heeft een half miljard euro staatssteun terugbetaald aan de federale overheid, met daarbovenop 75 miljoen strafrente. Het gaat om een eerste schijf van alles samen 7 miljard die de federale en de Vlaamse regering hebben geleend tijdens de bankencrisis van drie jaar geleden.

Drie jaar geleden redde de federale regering enkele banken van de ondergang door een forse kapitaalinjectie. Zo kreeg KBC een lening van 3,5 miljard euro.

Vandaag start de bank met de terugbetaling van dat geld. In een eerste schijf vloeit er 500 miljoen euro terug naar de federale staatskas. Naast de 500 miljoen betaalt KBC ook een zogenoemde strafrente van 75 miljoen euro.

De bank kreeg echter niet alleen geld van de federale regering, ook de Vlaamse overheid stopte KBC 3,5 miljard euro staatssteun toe. Uit Europese stresstests in december is gebleken dat KBC opnieuw over voldoende kapitaalbuffers beschikt, zegt Viviane Huybrecht van KBC. De bank streeft ernaar om de volledige 7 miljard euro tegen het einde van 2013 te kunnen terugbetalen.

Meest gelezen