Wikipedia haalt 15 miljoen euro aan giften op

De jaarlijkse campagne van de online-encyclopedie Wikipedia om geld op te halen heeft ruim 15 miljoen euro opgeleverd. Dat is een record sinds moederorganisatie Wikimedia Foundation in 2003 startte met de fondsenwervings- campagne.

Ieder jaar stijgt het bedrag dat Wikipedia binnenhaalt. Sinds 2008, toen de website nog zowat 3,5 miljoen euro ophaalde, is het aantal donaties vertienvoudigd. De actie is in de loop van de voorbije jaren dan ook steeds zichtbaarder geworden. Wie de afgelopen weken Wikipedia heeft bezocht, kon niet naast de grote banner bovenaan de pagina kijken.

De voorbije jaren verscheen in die banner bovenaan telkens een foto van oprichter Jimmy Wales met een link naar de pagina om te doneren. Dit jaar werden ook foto's en oproepen van andere medewerkers gebruikt. Het geld wordt gebruikt om Wikipedia reclamevrij te houden. De site draait immers volledig op giften.

Wikipedia zal het geld van de campagne goed kunnen gebruiken. De begroting van dit jaar bedraagt ruim 22 miljoen euro. Er is dus nog 7 miljoen nodig om alle geplande doelen, zoals de aanschaf van nieuwe hardware en de uitbreiding van de mobiele dienstverlening, te realiseren.

Dat geld krijgt de site meer dan waarschijnlijk nog bijeen via subsidies van instellingen en tussentijdse donaties in de loop van het jaar. Wikipedia trekt maandelijks gemiddeld 470 miljoen unieke bezoekers. Daarmee is het de vijfde best bekeken website wereldwijd.