Stormwaarschuwing verlaagd naar code geel

Het KMI heeft de stormwaarschuwing verlaagd van code oranje naar code geel. Het ergste is achter de rug, al kan het hier en daar nog onweren en hard waaien. De storm die over ons land trok, richtte her en der schade aan. Er vielen ook één dode en enkele gewonden.

Het stormweer van vandaag eiste uiteindelijk één mensenleven, in Roosdaal, in het Pajottenland. Het  64-jarige slachtoffer overleed terwijl hij thuis aan het klussen was. De man kreeg een vijf meter hoge poort over zich heen.

De storm kwam vannacht via het noordwesten het land binnen. De eerste schade viel in West-Vlaanderen. In Nieuwpoort waaide een boom om op elektriciteitskabels. Er vielen geen gewonden maar enkele gezinnen zaten er een tijdje zonder stroom. Ook in Staden, Bissegem bij Kortrijk en Ieper was er hinder door afgeknapte elektriciteitskabels.

Daarna raasde de wind richting binnenland. Rond middernacht raakten in Kaster bij Anzegem een vader en zijn zoon gewond toen ze met hun bestelwagen botsten tegen een omgewaaide boom die dwars over de weg lag. Beiden zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Op de kerstmarkt in Middelkerke liep een bejaarde vrouw vanmorgen een open beenbreuk op toen ze met haar voet gekneld raakte tussen een container en een vlaggenmast. Op de kerstmarkt is er aanzienlijke schade aan de daken van enkele attracties.

Omdat het met de waterstanden nog meevalt, is de extra zeewering niet opgesteld. De kustwacht moest vannacht wel enkele keren uitrukken, onder meer voor een op drift geslagen schip. De bemanning kon in veiligheid worden gebracht. Op zee sloegen ook enkele boeien los. In Raversijde bij Oostende werd een vrachtwagen die de kustbaan zandvrij aan het maken was, overspoeld door de zee. De chauffeur bleef ongedeerd.

Wandelaars aan de kust wordt overigens gevraagd om weg te blijven van het strand. Door het opgehoopte zand liggen er verraderlijke kliffen. De kusttram rijdt intussen weer normaal. Vanmorgen was er hinder door het opgehoopte zand op de sporen, maar de zandopruimingsploeg die al sinds de vroege uren in de weer was kon de ergste hinder voorkomen. De ploeg blijft overigens nog de hele op post om de sporen vrij te houden.

Door de storm dreigde ook de Mercator er eventjes vandoor te gaan. Het anker aan bakboord van het schip sloeg los, waardoor het gevaarte helemaal naar rechts trok. De brandweer was er echter op tijd bij om het schip weer recht te trekken en kon het uiteindelijk vast maken aan de kade. Het schip werd ook niet beschadigd. Het schip werd wel een tijdje gesloten voor het publiek.

In Oost-Vlaanderen is er onder meer schade in Merelbeke. Aan de Hundelgemsesteenweg werd een deel van het dak van een huis afgerukt. Aan de Onafhankelijkheidslaan in Gent is een auto vernield door een omgevallen boom. De straat is er afgesloten. In Deinze waaide een stal omver. Ook op andere plaatsen vlogen dakpannen of hele delen van daken de lucht in, onder meer bij enkele bedrijven en een school.

Bomen vallen bij bosjes

De parken en bossen zijn gesloten. Niet zonder reden, de voorbije uren vielen de bomen in het hele land bij bosjes. Om dezelfde reden is ook het recreatieterrein De Ster in Sint-Niklaas nog de hele dag gesloten. Uit veilgheidsredenen wordt er geen publiek toegelaten.

Ook op verschillende wegen vielen bomen om, onder meer op de Van Praetlaan in Brussel, ter hoogte van het koninklijk domein. In de richting van het centrum waren er daardoor twee stroken versperd. Ook het tramverkeer van de lijnen 3 en 7 was daar een tijdlang onderbroken door een boom op de tramsporen. Intussen rijden de trams weer normaal. Ook op de Binnenring viel ter hoogte van Waterloo een boom om.

Ook op de E40 in Ternat viel een boom op de weg. In de richting van Brussel was de rechterrijstrook versperd. De kerstboom op de Brusselse Grote Markt werd gisteravond al preventief weggehaald.

In Merchtem, in Vlaams-Brabant, viel een populier op het gebouw van de bouwerij Ginder-Ale. In Eizeringen bij Lennik viel een dubbele houten verlichtingspaal om. De elektriciteitskabel bleef hangen in de takken van een boom en moest door de brandweer worden verwijderd. Op een industrieterrein in Zaventem kwamen zonnepanelen terecht op geparkeerde auto's.

Ook in Antwerpen kreeg de brandweer verschillende oproepen binnen van stormschade. In Zandhoven kwam een boom op een geparkeerde auto terecht. Langs de A12 in Willebroek is er wateroverlast door felle regenbuien.

Ook in Limburg zijn er verschillende omgevallen bomen, onder meer in Genk en Tessenderlo en Voeren. Daar wordt ook het peil van de Berwijn nauwlettend in de gaten gehouden. In Voeren is het kritieke punt van de rivier bereikt, er is vrees voor wateroverlast. Er zijn zandzakjes gelegd en de hulpdiensten staan paraat. Ook in Tongeren en Borgloon is er lokaal wateroverlast. In Lommel waaide het dak van een chalet weg.

In Wallonië houdt men het waterpeil in de gaten op de Semois, de boven-Maas en de beneden-Ourthe. In Hoei is de code rood afgekondigd, de hoogste fase van alarm. In de rest van het land blijft code oranje van kracht.

Voor het laatste nieuws over het weer kunt u terecht op de site van weerman Frank Deboosere.

Treinverkeer

Het treinverkeer ondervindt hier en daar hinder van het slechte weer. Ook het Thalysverkeer in ons land werd in de voormiddag grondig verstoord door enkele incidenten in de buurlanden. Intussen zouden de grootste problemen achter de rug zijn, maar er kunnen wel nog zogenoemde gevolgvertragingen voorkomen.

Meest gelezen