1 op de 5 burgemeesters verlaat ambt vroegtijdig

Een op de vijf burgemeesters in Vlaanderen stopt voor het einde van zijn of haar mandaat. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) die De Standaard en het Nieuwsblad konden inkijken. De burgemeesters stoppen om verschillende redenen.

De voorbije zes jaar hingen 55 van de 308 Vlaamse burgemeesters hun sjerp aan de haak. Ze hadden daar verschillende redenen voor. De druk van het ambt lijkt voor veel burgemeesters zwaar door te wegen. Ook de toegenomen mondigheid van de burgers leidt tot meer stress.

"Mensen kijken alleen nog maar naar zichzelf en niet meer naar het grotere plaatje. Daardoor krijg je als burgemeester constant tegenwind", getuigt Willy De Waele (Open VLD, foto in tekst), de 74-jarige ex-burgemeester van Lennik. "Het not-in-my-backyardfenomeen nekt ons."

Maar sommige burgemeesters gingen ook gewoon met pensioen en gaven de fakkel door aan een opvolger, die zich dan al kon inwerken voor een eventuele volgende termijn. In sommige gemeenten worden er na de verkiezingen ook politieke afspraken gemaakt, waarbij de ene partij drie jaar de burgemeester mag leveren en de andere partij de resterende drie jaar.

De Vlaamse regering paste zes jaar geleden overigens het gemeentedecreet aan om dergelijke afspraken makkelijker vast te kunnen leggen. Op die manier moesten pijnlijke situaties vermeden worden waarbij burgemeesters weigeren plaats te maken voor hun opvolgers.