20 jaar cel voor beschieten buren in het gezicht

De rechtbank in Brugge heeft een 35-jarige man uit Staden veroordeeld tot 20 jaar cel omdat hij twee mensen heeft beschoten vanuit zijn zolderraam van een schuur bij zijn woning in Sint-Andries. De twee buren overleefden als bij wonder de schietpartij.

De schietpartij gebeurde op 23 december 2009 nadat de man ruzie had gekregen met zijn vriendin. De man had de vriendin in de rug gesneden met een scheermes, de vrouw is toen naar de politie gevlucht.

De man was op dat moment op voorwaarden vrijgelaten. Door het geweld op zijn vriendin zou hij terug naar de gevangenis moeten. Dit beseffende verschanste de man zich op de zolder van een schuur met 2 wapens, white spirit, een vod en lucifers. Hij stichtte brand op de benedenverdieping.

Toen de politie bij de woning was aangekomen, stond het huis al in brand. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen, ondertussen gingen de speciale interventiediensten van de politie de woning langs achter binnen. Zo konden ze de schutter overmeesteren. 

Twee buren, een twintiger en zijn vader die aan hun voordeur stonden te kijken wat er aan de hand was, kregen elk een kogel in het gezicht. De twee overleefden de aanslag. "Je was twee centimeter verwijderd van een dubbele moord", had de procureur in zijn pleidooi gezegd. De procureur eiste 20 jaar effectieve gevangenisstraf voor de man. De rechter in Brugge heeft deze vordering uiteindelijk gevolgd. Hij ontzette de man ook levenslang uit zijn burgerrechten.