"Budgettaire discipline op 1 maart in verdrag"

De strengere budgettaire discipline moet tegen 1 maart in de Europese verdragen worden opgenomen. Er moet sneller kapitaal gevonden worden voor het Europese Stabiliteitsmechanisme en de klemtoon moet op groei komen te liggen. Dat hebben de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel aangekondigd.

Sarkozy en Merkel hebben deze middag een werklunch gehouden in Berlijn. Die was bedoeld als voorbereiding van een nieuwe bijeenkomst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Wellicht op 30 januari is er een zoveelste cruciale eurotop over de schuldencrisis. De klemtoon bij die bijeenkomst zal eerder op banengroei liggen dan op besparingen, zoals bij de vorige bijeenkomsten. Dat was ook al te merken tijdens de persconferentie van Merkel en Sarkozy na de lunch.

"Economische groei stimuleren is prioritair", klinkt het bij Merkel en Sarkozy. Ze opperden het idee om een Europees jobfonds op te richten. Daarnaast zijn Frankrijk en Duitsland "bereid om sneller kapitaal te zoeken voor het Europese Stabiliteitsmechanische" (ESM). Dat permanente fonds moet er in de loop van dit jaar komen. Als dat naast het Europese Noodfonds EFSF komt, wat aanvankelijk niet de bedoeling was, ontstaat er een "dubbele bazooka". Daarover werd eind 2011 al overeenstemming bereikt onder alle leiders van de eurozone.

Merkel en Sarkozy roepen ook op om de onderhandelingen af te ronden over de strengere budgettaire regels. Die regels moeten dan op 1 maart in de Europese teksten worden opgenomen, zegt Sarkozy. Het is nog niet duidelijk hoe de procedures dan moeten verlopen.

Merkel vraagt Griekenland ook om snel een akkoord te sluiten met de private schuldeisers over de kwijtschelding van een deel van de schulden. Anders komt het volgende hulppakket voor Athene op de helling te staan. Maar Merkel en Sarkozy tonen zich vastberaden om Griekenland in de eurozone te houden.

Tussen de Franse en de Duitse leider waren er spanningen over een taks op financiële transacties. Sarkozy heeft Merkel duidelijk gemaakt dat hij de taks wil invoeren in Frankrijk, nog voor er een consensus is om die taks in de hele eurozone in te voeren. Maar het zint Merkel niet dat Sarkozy cavalier seul wil spelen. Toch zet Sarkozy -die stilaan campagne voert voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk- door: "we willen een voorbeeld zijn", zegt hij.

Morgen ontvangt Merkel in Berlijn ook Christine Lagarde, de voorzitster van het IMF voor "een informeel gesprek".

Recordbedrag bij de Europese Centrale Bank

De banken in de eurozone hebben in de nacht van zondag op maandag 463,57 miljard euro aan deposito's geparkeerd bij de Europese Centrale Bank. Dat heeft de ECB meegedeeld. Het is na vrijdag opnieuw een record: het hoogste bedrag dat ooit werd geplaatst sinds de invoering van de euro in 1999.

Dat nieuwe recordpeil is een sterke graadmeter voor het groeiende wantrouwen tussen de banken. Die vertrouwen hun overtollige middelen liever toe aan de ECB dan aan elkaar.

Waarde van euro daalt

De eurocrisis is ook in de eerste weken van 2012 fel aanwezig. Deze morgen is de waarde van de euro even teruggevallen tot 1,266 dollar, dat is het laagste peil sinds september 2010. Bovendien heeft onze munt sinds oktober ruim 10 procent van de waarde verloren. Dat betekent goedkoper exporteren, maar de import wordt zo wel duurder. In de loop van de dag heeft de euro wel opnieuw wat terrein goedgemaakt ten aanzien van de dollar.