"Voorwaardelijk vertrouwen van Europa"

"Er is nog werk aan de winkel, maar Europa erkent ook dat de begroting stapsgewijs in orde aan het komen is." Volgens minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) heeft de Europese Commissie ons land "voorwaardelijk vertrouwen" gegeven na de "heisa" van vorige week.

Minister van Financiën Steven Vanackere had afgelopen weekend naar eigen zeggen een goed gesprek met Europees commissaris Olli Rehn over de begroting die ons land eind vorig jaar opstelde. Volgens Vanackere geeft de Europese Commissie, na wat hij "de heisa van de afgelopen weken" noemt, "voorwaardelijk vertrouwen" aan ons land.

"Men kreeg op zeker ogenblik de indruk dat we door Europa op de vingers werden getikt. Wel, ik denk dat het correct is om te zeggen dat er nog werk aan de winkel is, maar dat Europa ook wel erkent dat de begroting stapsgewijs in orde aan het komen is", reageerde Vanackere in "De ochtend" op Radio 1.

Op de RTBF-radio gaf Vanackere wel toe dat de regering een "te optimistische" groeiverwachting heeft gebruikt bij de begrotingsopmaak. De federale regering zal bij de begrotingscontrole in februari dan ook "ernstige beslissingen" moeten nemen, meent de minister.

"Naar de echte resultaten kijken"

Het afgelopen weekend was op zijn zachtst gezegd geen voltreffer voor de federale regering. Na de brief van de Europese Commissie was er ook nog de heisa over de koninklijke dotaties en de ministerlonen. Toch vindt Vanackere niet dat de regering een slecht weekend achter de rug heeft.

"We moeten kijken naar de dingen die echt belangrijk zijn. Er was een risico en men zou zelfs de weg in de richting van een boete gaan bewandelen. Het feit dat we dat de afgelopen weken hebben kunnen afwenden, maakt voor mij dat de balans van de laatste week een positieve is."

Vanackere erkent dat de regering de voorbije dagen een groot perceptieprobleem heeft gehad, maar "deze ploeg heeft geen andere keuze dan naar de echte resultaten te kijken". "We moeten perceptieproblemen vermijden, maar veel belangrijker is dat men kan vertrouwen dat we de problemen nu sterker onder controle hebben", besluit de minister, die hoopt dat veel mensen doorheen die perceptie zullen kijken.