Ahmadinejad bezoekt bondgenoten in Latijns-Amerika

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is in Latijns-Amerika voor een rondreis van vijf dagen door vier landen. Gisteren kwam hij aan in Venezuela, een trouwe bondgenoot.

De Iraanse president brengt naast Venezuela ook een bezoek aan Nicaragua, Cuba en Ecuador. Ahmadinejad wil met zijn bezoek de relaties met deze vier landen versterken, op een moment dat het Westen steeds meer druk uitoefent op Iran om af te zien van zijn nucleaire programma. De spanning liep de voorbije dagen weer op door het gescherm over de Straat van Hormoez, een belangrijke zeeroute voor olietankers.

De Iraanse president werd gisteren met militaire egards ontvangen op de luchthaven van Caracas. In zijn kielzog kwam een omvangrijke ministeriële delegatie mee, zoals de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Economie, de minister van Industrie en de minister van Energie.

Het is al het vijfde bezoek van Ahmadinejad aan Venezuela. Vandaag heeft hij een ontmoeting met de Venezolaanse president Hugo Chavez. De twee presidenten van olierijke landen zijn bondgenoten en hebben ook een gemeenschappelijke "vijand", de Verenigde Staten.

Chavez maakte dat gisteren nog eens duidelijk door in zijn zondagse talkshow op televisie - nog voor de aankomst van Ahmadinejad - de Verenigde Staten ervan te beschuldigen dat ze zouden verzonnen hebben dat Iran samen met Venezuela, Cuba en Nicaragua plannen zou smeden om aanslagen te plegen op Amerikaans grondgebied.

Chavez laakte ook de pogingen van de VS om het kernprogramma van Iran aan banden te leggen en prees daarentegen de Iraanse militaire industrie. Volgens Chavez is de VS vooral ongerust over de langeafstandsraketten van Iran. "Wat het rijk (de VS, red.) doet, is lachwekkend, uit wanhoop iets doen wat het niet kan doen: deze wereld domineren."

Chavez zal morgen overigens samen met Ahmadinejad naar Nicaragua reizen. De twee mannen zullen er namelijk de eedaflegging bijwonen van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega.

In Iran zelf heeft de geestelijke leider ayatollha Ali Khamenei nog eens herhaald dat het land zijn nucleaire plannen niet zal veranderen onder druk van de nieuwe westerse sancties. "De Iraniërs geloven in hun leiders. Sancties tegen Iran die door onze vijanden worden opgelegd, zullen geen invloed hebben op onze natie", aldus Khamenei.

Vandaag is het werk begonnen in de tweede Iraanse fabriek voor de verrijking van uranium. De installaties zijn diep onder de grond gelegen in de buurt van de heilige stad Qom.