Dode bij woelige antiregeringsprotesten in Nigeria

In het West-Afrikaanse land Nigeria ligt het openbare leven vandaag volledig stil door een algemene staking. 8 miljoen Nigerianen zijn niet gaan werken uit protest tegen het afschaffen van de brandstoftoelage op 1 januari. Nigeria is de grootste olie-uitvoerder in Afrika, maar de corruptie tiert er welig. Bij de manifestaties is al zeker één dode gevallen.

Op de luchthaven van de hoofdstad Abuja hebben stakers de landings- en startbanen afgesloten. Geen vliegtuig komt het land nog binnen of uit. In de havenstad Lagos liggen de doorgaans drukke straten er verlaten bij, nu de vakbonden de belangrijkste toegangswegen tot de stad met barricades afgesloten hebben. Bestuurders die het toch aandurfden om rond te gaan rijden, zijn door leden van lokale stadsbendes onder handen genomen. En ook winkels, banken en kantoren zijn vandaag dicht.

De vakbonden maken zich sterk dat zo'n 8 miljoen Nigerianen vandaag niet zijn gaan werken. Vele duizenden onder hen lopen mee in een van de betogingen tegen het afschaffen van de brandstoftoelage. In Lagos viel daarbij al zeker 1 dode. Volgens een vakbondsman werd het slachtoffer doodgeschoten door de politie.

Door het afschaffen van de brandstoftoelage kost een liter brandstof er nu bijna 1 dollar terwijl het merendeel van de meer dan 160 miljoen Nigerianen het moet stellen met minder dan 2 dollar per dag. Het zit de bevolking dan ook hoog dat de overheid die zoveel inkomsten vangt uit de olie-export nu ook de brandstoftoelage schrapt.