Enkele bussen van De Lijn rijden niet rond Kortrijk

In de regio rond Kortrijk rijden de bussen op enkele lijnen niet door een staking bij een onderaannemer van De Lijn. Er rijden geen bussen naar Spiere, Marke, Lauwe, Rekkem en Moeskroen. Waar geen bussen rijden, is er een alternatief, meldt Dirk Schockaert, woordvoerder voor De Lijn West-Vlaanderen.

De getroffen lijnen zijn lijn 15 Kortrijk-Spiere, lijn 80 Kortrijk-Marke, lijn 81 Kortrijk-Marke-Lauwe-Rekkem en lijn 83 Kortrijk-Moeskroen. Voor reizigers die normaal lijn 80 of 81 nemen, is lijn 82 Kortrijk-Marke-Lauwe-Moorsele een alternatief. Buslijn 16 Kortrijk-Rollegem-Moeskroen is een alternatief voor lijn 83, meldt De Lijn.

Het personeel bij onderaannemer Coach Partners in Kortrijk heeft vanochtend het werk neergelegd omdat een kandidaat voor de sociale verkiezingen in het bedrijf zijn ontslag heeft gekregen. "De man was kandidaat voor de sociale verkiezingen in mei en zette zich in bij de staking van 22 december laatstleden", zegt Frank Moreels, federaal secretaris bij ABVV Transport. "De firma bevestigde ons zelfs dat zij hem nog snel hebben afgedankt voor het ingaan van de beschermingsperiode voor de sociale verkiezingen. Het is trouwens niet de eerste kandidaat die in dit bedrijf de deur wordt gewezen."

De directie noemt de uitleg van Moreels "onzin". "Zijn ontslag heeft niets te maken met de sociale verkiezingen", zegt algemeen directeur Luc Popelier. Volgens Popelier komt het ontslag er na "beledigingen van de man naar de directie, ongeoorloofde druk op werkwilligen om hen aan te zetten tot staken en vooral foute en negatieve informatie over het bedrijf die werd verspreid via Facebook". Volgens de directie wilde het merendeel van het personeel vanmorgen aan de slag gaan.

Meer informatie kunnen reizigers vinden op www.delijn.be.