Het derde VRT-kanaal start op 1 mei

Het derde VRT-kanaal start op dinsdag 1 mei. Ketnet zendt dan uit op een apart kanaal. Na een overgangsperiode van 2 weken scheiden de wegen van Ketnet en Canvas op 14 mei volledig en beschikt ook Canvas over een eigen kanaal. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter vandaag bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie voor de VRT-medewerkers.

Met de nieuwe beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse regering kan de VRT over drie volwaardige tv-kanalen beschikken, waardoor Canvas en Ketnet op aparte kanalen kunnen uitzenden. Op die manier wordt Ketnet volledig gevrijwaard van sportuitzendingen en andere evenementen; uitzendingen op het tweede kanaal waardoor het kindernet in het verleden soms niet beschikbaar was.

De "ontkoppeling" van Ketnet en Canvas gebeurt in 2 fasen. Vanaf 1 mei is het 3e tv-kanaal via de digitale ether en bij de analoge en digitale operatoren beschikbaar en verhuist Ketnet naar dit nieuwe kanaal. Om alle Ketnet-kijkers de kans te geven de nieuwe plek van hun favoriete net te vinden, blijft Ketnet tot 14 mei ook op het vertrouwde, gedeelde kanaal met Canvas uitzenden. Vanaf 14 mei is het tweede net volledig beschikbaar voor Canvas.

Ketnet zal vanaf 1 mei elke dag tot 20 uur een aanbod brengen gericht naar kinderen. Later zal er op de zender ook een aanbod voor jongeren uitgebouwd worden. "Dat jongerenaanbod moet er staan vanaf 1 september 2013", stelde minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) vorig jaar nog bij de nieuwe beheersovereenkomst (2012-2017).

De uitgebreidere programmering van Ketnet, Canvas en het aanbod op het Ketnet-kanaal na 20 uur, worden later bekendgemaakt. De digitale kanalen Eén+, Ketnet+/Canvas+ blijven uiterlijk nog tot 1 mei 2012 ter beschikking.

Oppositiepartijen hebben bedenkingen

De oppositiepartijen in het Vlaams Parlement blijven gekant tegen het derde kanaal van de VRT. "Ik blijf vragen hebben bij de financiële haalbaarheid en de wenselijkheid van dit kanaal", zegt Vlaams parlementslid Bart Tommelein (Open VLD). Ook Jurgen Verstrepen (LDD) uit kritiek op de komst van het derde kanaal.

Groen! steunt de uitbouw van een volwaardig derde VRT-kanaal, zolang dat kan zonder veel meerkosten.

Meest gelezen