Iran geeft Amerikaanse "CIA-spion" doodstraf

In Iran is een man die ervan wordt beschuldigd een CIA-spion te zijn, veroordeeld tot de doodstraf. Volgens zijn familie in de Verenigde Staten zijn de beschuldigingen vals.

De veroordeling is een zoveelste element in de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

Amir Mirzai Hekmati is een Amerikaan van Iraanse afkomst. Hij werd opgepakt in Iran omdat hij "probeerde te infiltreren bij de Iraanse inlichtingendiensten". Volgens Iran kreeg de man een Amerikaanse opleiding in Afghanistan en Irak en werd hij vervolgens naar Iran gestuurd. Tijdens de rechtszaak in december zei de aanklager dat Hekmati had bekend dat hij een spion voor de CIA is.

Nu wordt Hekmati tot de doodstraf veroordeeld "voor de samenwerking met een vijandig land en voor spionage voor de CIA". De Verenigde Staten eisen dat Hekmati onmiddellijk wordt vrijgelaten. Volgens zijn familie in de VS was Hekmati enkel in Iran om zijn grootmoeders op te zoeken.