Kandidaten voorzitterschap Ecolo bekend

Bij de Franstalige groenen hebben zich drie duo's aangemeld voor het voorzitterschap. De huidige covoorzitter Jean-Michel Javaux is niet opnieuw kandidaat voor een derde mandaat. De verkiezing vindt plaats op 4 maart.
Hoyos en Deleuze

De partijleiding bij Ecolo wordt traditioneel bekleed door een duo, dat uit een man en een vrouw moet bestaan en van wie een lid uit Brussel en het andere lid uit Wallonië afkomstig moet zijn. Momenteel gaat het dus om Javaux en Sarah Turine.

Sinds vanmiddag zijn de namen van hun kandidaat-opvolgers bekend. Het bekendste duo bestaat uit Olivier Deleuze en Emily Hoyos (foto boven). Deleuze is bekend als voormalig staatssecretaris en mede-oprichter van Ecolo, terwijl Hoyos een rijzende ster is bij de groenen. Ze zit het Waals Parlement voor.

Het tweede duo bestaat uit Muriel Gerkens en Benoît Hellings. Gerkens komt uit Luik en zit sinds 1999 in de Kamer, waar ze ook een tijdje fractieleidster was. Ze staat dicht bij de sociale middens.

Haar medekandidaat Hellings zat van 2009 tot 2010 in de Senaat en zit de Brusselse haven voor.
 

Het derde duo kandidaten bestaat uit Bernard Wesphael en Marie Corman.

Wesphael is fractieleider in het Waals Parlement en deed in 2003 al eens een gooi naar het voorzitterschap. Dit maal waagt hij de sprong met Marie Corman, een ambtenaar bij de Europese Commissie en vertaalster van opleiding.

De algemene vergadering van de Franstalige groenen duidt op 4 maart het nieuwe covoorzitterschap aan. Tot dan trekken de duo's van afdeling naar afdeling om hun project uit de doeken te doen.