Maleisische oppositieleider onverwacht vrij

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur is oppositieleider Anwar Ibrahim vrijgesproken van sodomie. Maleisië is een moslimstaat, homoseksualiteit is er bij wet verboden. Anwar werd eerder al eens veroordeeld voor dezelfde feiten. De vroegere vicepremier heeft de feiten steeds ontkend en zegt dat het om een politieke afrekening gaat.

De vrijspraak heeft vriend en vijand verrast. Iedereen veronderstelde dat Anwar, net als in 1998, veroordeeld zou worden. Toen werd hij ontzet uit zijn ambt en vloog hij voor 6 jaar de gevangenis in. Die veroordeling werd achteraf nietig verklaard.

De rechter sprak Anwar vrij omdat er volgens hem onvoldoende bewijzen waren dat de DNA-stalen van Anwar niet besmet waren met ander genetisch materiaal. "Omdat het om een seksueel misdrijf gaat, staat het hof weigerachtig om iemand te veroordelen op grond van onvoldoende bewijsmateriaal", aldus de rechter.

Duizenden aanhangers van Ibrahim Anwar juichten hun vrijgesproken leider toe aan het gerechtsgebouw in Kuala Lumpur (foto). In een interview achteraf zei de oppositieleider dat het proces politiek gestuurd was. Anwar riskeerde tot 20 jaar cel. Een veroordeling zou wel zeker een eind gemaakt hebben aan zijn leiderschap van Pakatan, de coalitie van 3 oppositiepartijen.

De regeringspartij van premier Najib Razak heeft in Maleisië al een halve eeuw de touwtjes in handen. Najib heeft de laatste jaren mondjesmaat politieke en en economische hervormingen doorgevoerd, uit angst om de conservatieve moslimleden in de regering te veel voor het hoofd te stoten. Het merendeel van de Maleisische bevolking is moslim.

Anwar van zijn kant wil komaf maken met de meest conservatieve wetten en het systeem dat de Malays, de etnische moslims, bevoordeelt ten opzichte van de minderheid van etnische Chinezen en Indiërs. Nu hij vrijgesproken is, kan Anwar ook deelnemen aan de verkiezingen. Die zouden volgend jaar of misschien zelfs al dit jaar plaatsvinden.