Nieuwe oliebron ontdekt in de Barentszzee

De Noorse oliemaatschappij Statoil heeft een nieuwe oliebron ontdekt in de Barentszzee. De bron, die Havis wordt genoemd, bevat zowel olie als gas en kan volgens Statoil 200 tot 300 miljoen vaten aan bruikbare olie opleveren.

Het is de tweede keer in minder dan een jaar tijd dat Statoil in de Arctische regio olie vindt. Midden vorig jaar vond Statoil al de bron die het Skrugard heeft genoemd. "Havis is onze tweede belangrijke olieontdekking in de Barentszzee in negen maanden tijd", zegt CEO Helge Lund in een persmededeling.

"De ontdekking van dit volume en de eigenschappen als reservoir maken van Havis een tweede Skrugard. Beide bronnen wijzen erop dat het noorden van het land een nieuw oliegebied kan worden."

Statoil is al meer dan 30 jaar op zoek naar olie in de Barentszzee en zegt dat de ontdekkingen bewijzen dat volharding en langetermijndenken vruchten afwerpen. Meteen na de aankondiging van de vondst ging het aandeel van Statoil 1,2 procent de hoogte in op de Noorse aandelenmarkt.

Zowel Havis als Skrugard zijn voor 50% in handen van Statoil, 30% in handen van Eni Norge AS en voor 20% in handen van Petoro AS.