Ook koning Albert zal besparen

Koning Albert zal zelf besparen door een aantal uitgaven op zich te nemen die de federale overheid normaal zou moeten doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om restauratiewerken aan het paleis die normaal door de Regie der Gebouwen worden gefinancierd.

Het koningshuis kwam vorige week onder vuur te liggen omdat de dotaties, anders dan was afgesproken in het regeerakkoord, niet bevroren zouden worden, maar daarentegen met 3 procent zouden stijgen. In tijden dat aan iedereen wordt gevraagd te besparen, was dat niet echt een goed signaal.

Volgens minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) kan de regering de dotatie van de koning echter niet zomaar veranderen. "Er zijn een aantal regels die grondwettelijk verankerd zijn en waarbij sommige bedragen bij het begin van een regeerperiode (van een koning, red.) worden bepaald", zei Vanackere in "De ochtend".

De dotatie ligt met andere woorden vast en het is dus aan de koning zelf om al dan niet over besparingen te beslissen. "Dat laat niet weg dat begrotingen voorspellingen zijn en dat men uiteraard minder kan uitgeven dat wat er in de begroting staat", zegt Vanackere daarover.

Het Paleis laat nu weten dat de koning ondanks de verhoging van de dotatie toch een deel zal besparen door een aantal uitgaven op zich te nemen die de federale overheid normaal zou moeten doen. Hoe hij dat precies zal doen, is nog niet duidelijk. Mogelijk stort hij een deel van zijn dotatie terug of betaalt hij een aantal uitgaven uit eigen zak.

De dotatie van de prinsen en van koningin Fabiola kan overigens wel bevroren worden. Zij krijgen daardoor ruim 100.000 euro minder.