Ook Vlaamse ministers overwegen loonsverlaging

Ook de Vlaamse ministers zullen mogelijk een deel van hun wedde moeten inleveren. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wil de kwestie in februari, bij het bespreken van de begroting, op de agenda plaatsen, zo zei hij vanmorgen in het radio1-programma "De ochtend".

Peeters wees erop dat de Vlaamse excellenties sowieso al minder verdienen dan hun federale of Waalse collega's. Maar hij beloofde wel om het punt bij de begrotingscontrole op de agenda te zetten. "Ook zij gaan discussiëren of ze een inspanning kunnen doen", aldus Peeters.

Afgelopen weekend pakte N-VA-Kamerlid Ben Weyts uit met cijfers waaruit bleek dat de federale ministers een loonsverhoging van 8 procent zouden krijgen, in plaats van 5 procent in te leveren zoals afgesproken werd bij de opmaak van het regeerakkoord. In regeringskringen werd snel gereageerd, het zou om een administratieve fout gaan.

Peeters wou vanmorgen ook niet reageren op de uitspraken  van de laatste dagen over mogelijke besparingen bij De Lijn.  "Die beslissingen over de vereiste 200 à 500 miljoen zullen worden genomen in de schoot van de Vlaamse regering. We zullen ermee naar buiten komen als er een oplossing is", aldus Peeters.