Pianovirtuoos Alexis Weissenberg overleden

In Lugano (Zwitserland) is de pianist Alexis Weissenberg overleden. Hij was 82. Optredens van de in Bulgarije geboren pianovirtuoos worden gerekend tot de beste van de twintigste eeuw.

Als jongen belandde Weissenberg tijdens de Tweede Wereldoorlog in een nazi-concentratiekamp. Zijn muzikaal talent redde hem en zijn moeder het leven. Naar verluidt was een commandant zo onder de indruk van zijn accordeonspel dat hij hem en zijn moeder liet ontsnappen richting Istanbul.

Na de oorlog verhuisde hij naar de VS, waar zijn carrière tot grote bloei kwam, en Frankrijk. Hij stond bekend als een virtuoos met een uiterst verfijnde techniek. Zijn uitvoeringen van Liszt, Schumann en Rachmaninov kregen veel lof. De beroemde dirigent Herbert von Karajan noemde hem "een van de beste pianisten van deze tijd".

Weissenberg musiceerde tot op hoge leeftijd. In een condoleancebrief noemt de Bulgaarse minister van Cultuur hem "een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw, een pianovirtuoos en wereldberoemde docent van Bulgaarse afkomst".