Vaticaan pikt bio's van kardinalen van Wikipedia

Er is ophef ontstaan omdat het Vaticaan biografieën van enkele kardinalen letterlijk heeft overgenomen van de online-encyclopedie Wikipedia. Ook de eerder kritische passages werden daarbij overgenomen.

De geheime archieven van de Heilige Stoel zijn erg omvangrijk. Daar zitten 180.000 manuscripten in en 1,6 miljoen boeken. In de archieven heeft het Vaticaan naar eigen zeggen 85 kilometer aan rekken gevuld met naslagwerken, waardoor het zichzelf omschrijft als "een van de belangrijkste onderzoekscentra in de wereld".

De verbazing was dan ook groot toen journalisten de biografieën kregen opgestuurd van de 22 kardinalen die vrijdag werden benoemd. De teksten van de persdienst van het Vaticaan waren letterlijk van Wikipedia overgenomen zonder referentie.

Ook was er weinig moeite gedaan om enkele bizarre passages weg te halen. Zo stond er per kardinaal de omschrijving "katholiek" bij, wat onder journalisten leidde tot het oprakelen van de retorische vraag "is de paus katholiek?". Nog opvallender was bijvoorbeeld dat de -toch voor het Vaticaan- kritische noten over enkele kardinalen niet werden weggehaald. "De kardinaal neigt sterk naar het conservatisme, vooral wat betreft abortus en homoseksualiteit. Daardoor is hij de drukst besproken geestelijke in Nederland", zo stond er bjivoorbeeld over de Nederlandse aartsbisschop Willem Jacobus Eijk, pas benoemd tot kardinaal.

"Het was een tijdelijke beslissing. We waren te gehaast", erkent Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan. "We hadden op de biografieën wel duidelijk vermeld dat het om onofficiële teksten ging. We zullen de officiële biografieën snel op onze website zetten."

lees ook