"Antwerpse rechters lunchen met diamantairs"

Een aantal rechters van de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen heeft vorige maand een bezoek gebracht aan een Indiase tempel. Ze kregen ook een lunch aangeboden door het Antwerp World Diamond Center, de lobbygroep van de Antwerpse diamantairs.
De diamantwijk in Antwerpen

Het bezoek aan de tempel in Wilrijk is aan het licht gebracht door de ploeg van het tv-programma "Panorama", die er ook beelden van heeft gemaakt.

De zaak roept heel wat vragen op en doet denken aan het zogenoemde spaghetti-arrest in de zaak-Dutroux. Daar werd onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte van de zaak gehaald omdat hij samen met een betrokken partij spaghetti had gegeten.

Journalist Leo Stoops, die het gerecht volgt voor onze redactie, noemt het bezoek op zijn minst zeer onvoorzichtig. "Het is niet zo dat ze zijn gaan lunchen met mensen waarvan ze zeker zijn dat die voor hun rechtbank zullen verschijnen, maar die kans is redelijk groot", zegt Stoops.

"Als mocht blijken dat een van die verdachten inderdaad voor een rechtbank staat, dan zullen die rechters zichzelf moeten wraken. Het is geen juridische fout, maar het is minstens zeer onvoorzichtig", aldus Stoops.

De jusititiepecialist van de SP.A, Renaat Landuyt, vroeg in "Terzake" dat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) orde op zaken zou stellen.

Cultuur

Persrechter Eva Leliard zegt dat het bezoek niets met diamantwereld had te maken maar louter een culturele uitstap was. Zij ziet dan ook geen probleem en vindt niet dat de rechters de schijn van onpartijdigheid niet hebben opgehouden.

"Wij zijn als rechters onafhankelijk genoeg om die schijn van onpartijdigheid te waarborgen", aldus Leliard.

In een tweede brief over de uitnodiging wordt de lunch trouwens niet meer aangeboden door het Antwerp World Diamond Center, maar door de ereconsul van India van wie het initiatief uitging.