"Liefde is de brandstof voor onze bom"

De Venezolaanse president Hugo Chavez en de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad hebben de beschuldigingen van de VS over het atoomprogramma weggelachen. De VS spreekt over escalatie van de spanningen.

Chavez en Ahmadinejad zijn al jaren bondgenoten in hun anti-Amerikaanse standpunten. Ahmadinejad maakt deze week een rondreis in Latijns-Amerika en hield halt om uitgebreid met Chavez te praten. De twee dolden over een mogelijk programma waarbij Iran aan een kernwapen werkt. Teheran houdt vol dat het nucleaire programma enkel vreedzame doeleinden dient.

"Als we al zouden samenwerken aan eender welke bom, dan zou liefde de brandstof van onze bom zijn", zegt Ahmadinejad. "Onze relatie moet niemand zorgen baren."

Chavez freewheelde daarop voort. "Kijk, die berg zal opengaan en er zal een enorme atoombom uitkomen. Wij zouden dan naar een bunker in het presidentiële paleis gaan en we richten het vizier op Washington... Het is belachelijk."

"De imperialisten stellen ons voor als agressors", zegt Chavez over de VS. "Maar Iran is geen land binnengevallen. Wie heeft er duizenden bommen gedropt, inclusief atoombommen? Zij zijn oorlogszuchtig, niet wij." Chavez sprak ook nog zijn steun uit voor het regime in Syrië, waar al 10 maanden een hevige opstand woedt. "President Bashar al-Assad is onze vriend."

Ahmadinejad bezoekt op zijn rondreis ook Nicaragua, Cuba en Ecuador. Ook zij zijn bondgenoten van Teheran.

Oplopende spanningen met het Westen

De VS heeft bekendgemaakt dat er sterke aanwijzingen zijn dat Iran nu ook in een ondergrondse fabriek werkt aan nucleaire verrijking. Washington waarschuwt Teheran voor "verdere escalatie".

Iran dreigt dan weer de Straat van Hormuz af te sluiten, waarlangs erg veel olietransport passeert. Iran voelt de gevolgen van de verscherpte VS-sancties.

Op 23 januari komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie samen. Zij zullen dan beslissen over een mogelijk embargo op olie uit Iran.