Aantal kandidaat-adoptieouders is gehalveerd

Sinds mei vorig jaar is het aantal kandidaat-adoptieouders meer dan gehalveerd. Dat schrijft de Standaard. Tot begin vorig jaar waren er in Vlaanderen elk kwartaal nog 80 aanvragen, maar dat is gedaald tot een veertigtal. Volgens het vormingscentrum voor adoptieouders Triobla zijn de ouders afgeschrikt door de lange wachttijden.

"Hoe het komt, kunnen we niet bewijzen", zegt Pia De Jonckheere. "Maar het is wel net na de oproep van mei gekomen waar we zegden dat het aantal kandidaat-adoptieouders in verhouding tot het aantal adoptiekinderen enorm in onevenwicht was, waardoor er hele lange wachttijden van 6, 8 tot 10 jaar waren. En we vermoeden dat het daardoor komt dat mensen zich niet meer inschrijven."

Morgen wordt in het Vlaams Parlement het nieuwe adoptiedecreet goedgekeurd. Dat zou het aantal adoptiekandidaten wettelijk moeten beperken.