Assad valt uit naar "buitenlands complot"

In een televisietoespraak is de Syrische president Bashar al-Assad uitgevallen naar wat hij "een internationaal complot" tegen zijn land noemde. Hij maakt zich sterk dat zijn regime de crisis zal overleven.

Het gebeurt niet zo vaak dat de Syrische leider Bashar al-Assad zijn volk toespreekt, maar na tien maanden van volksprotest wordt de druk op zijn Baath-regime nu wel groot.

Assad toonde zich verontwaardigd over wat hij "een internationale samenzwering" tegen Syrië noemde. Hij verbaasde zich er ook over dat "de Arabische landen Syrië niet steunen". Hij viel ook uit naar de media en vooral de Amerikaanse zender ABC die in een interview zijn woorden zou hebben verdraaid. 

Ook ontkent hij dat hij het bevel zou hebben gegeven om te schieten op de betogers. Anderzijds belooft hij om "de terroristen met ijzeren hand neer te slaan". 

Assad sloot uit dat hij zou opstappen, omdat "hij de steun van het volk" heeft, maar hij is wel bereid uit om de regering te verbreden met andere politieke krachten dan zijn Arabisch-socialistische Baathpartij. Die regeert al sinds een staatsgreep in de jaren 60 met ijzeren hand over Syrië. 

Druk op Syrië neemt toe

Internationaal, maar ook in de Arabische wereld lijkt het regime van Bashar al-Assad steeds meer geïsoleerd. Sinds het begin van het volksprotest midden maart vorig jaar zijn er al meer dan 5.000 mensen gedood. Veelal gaat het om betogers, maar de voorbije weken zjin ook steeds meer gewapende verzetsgroepen en opstandige militairen actief en vallen er ook doden bij leger en politie.

Binnen de Verenigde Naties geniet Syrië nog de steun van Rusland en China, maar Westerse en Arabische sancties laten zich steeds meer voelen in Damascus.

Probleem is  dat het Baath-regime vooral steunt op de sjiitisch-alawitische minderheid (13%) van Assad en andere groepen zoals druzen en christenen. Bij de grote soennitische meerderheid staat het regime veel minder aangeschreven. De kans dat het volksprotest ontaardt in afrekeningen tussen de vele etnische en religieuze bevolkingsgroepen is dan ook niet klein.

Waarnemers gewond

De Arabische Liga veroordeelt intussen de aanvallen op leden van de waarnemersmissie die de liga eind december naar Syrië heeft gestuurd. Bij verschillende incidenten zijn elf waarnemers gewond geraakt en is het materiaal  van de waarnemers zwaar beschadigd, zegt de Liga.

De aanvallen waren zowel afkomstig van de oppositie als van elementen die voor het regime van Assad zijn.  De Liga zegt dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor de veiligheid van de waarnemers en hen moet beschermen.

Er zijn zo'n 160 waarnemers in het land. Hun optreden heeft al heel wat kritiek gekregen. Het zou hen ontbreken aan efficiëntie en ze zouden het regime ontzien. Ondanks die kritiek heeft de Liga vorig weekend beslist om de missie voort te zetten en nog te versterken.