Delen van nieuwssite Apache niet langer gratis

Een deel van de nieuwswebsite Apache is niet langer gratis. Alleen columns, opiniestukken en de rubrieken Goed Gelezen en Mediakritiek, waarvoor de site subsidies krijgt van het ministerie van Media, blijven gratis.

"Het betaalsysteem is met enige vertraging in werking getreden", zegt mede-oprichter Bram Souffreau. "Wie de kwaliteitsjournalistieke en onderzoeksjournalistieke stukken wil lezen, moet daarvoor betalen."

Apache wil vooral investeren in goede journalistiek. "Dat moet ons nieuwe betalende lezers opleveren zodat we op termijn zelfbedruipend kunnen worden."

Een abonnement voor een maand kost 3,5 euro, een jaarabonnement 39 euro. Souffriau hoopt over 2 jaar 500.000 euro op te halen. "Maar als dat niet lukt, dan is het ook geen drama. We voelen ons gesterkt door de mensen die ons initiatief nu al steunen. Het bewijst dat er toch mensen zijn die nood hebben aan Apache of het initiatief een kans willen geven."