Drinkwater duurder in meeste provincies

Drinkwater wordt voor de meeste gezinnen in Vlaanderen duurder. De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) heeft op 1 januari de tarieven voor drinkwater verhoogd met zo'n 3 procent.

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening levert water in Oost- en West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg. Het drinkwater is goed voor een derde tot de helft van de waterfactuur. Door de stijging van de tarieven met 3,09 procent zullen gezinnen uit die provincies "enkele euro's" meer moeten betalen, luidt het bij de VMW.

De jaarlijkse vaste vergoeding wordt 46,79 euro. De prijzen per kubieke meter verschillen per provincie: in West- en Oost-Vlaanderen betalen klanten 2,02 euro, in Vlaams-Brabant 1,91 euro en in Limburg 1,52 euro. Elke inwoner blijft recht hebben op de levering van 15 kubieke meter gratis drinkwater per jaar.

"De tariefaanpassing laat de VMW toe te blijven investeren in een kwalitatieve drinkwaterproductie en -distributie, met inzet van de meest recente technologie", klinkt het op de website van het bedrijf.