Frans rapport pleit Kagame vrij van crash

Een groep van Franse experts pleit de huidige Rwandese president Paul Kagame vrij van het neerschieten van het vliegtuig van zijn voorganger Juvenal Habyarimana in 1994. Dat incident was de aanleiding voor de Rwandese genocide, die aan minstens 800.000 mensen het leven kostte.
Het vliegtuig dat werd neergehaald

Het deskundigenrapport bevestigt dat de raketten die het vliegtuig neerhaalden toen het aan het landen was op de luchthaven van Kigali, van minder dan een kilometer afstand werden afgevuurd. Dat gebied was destijds in handen van de regeringstroepen en het zou zeer moeilijk geweest zijn voor Kagame en zijn troepen van het Rwandees Patriottisch Front om daar te infiltreren.

Omdat het vliegtuig een Franse bemanning had, werd er in Frankrijk een onderzoek opgestart. Geleid door antiterreurrechter Jean-Louis Bruguière leidde dat in 2006 tot negen aanhoudingsbevelen voor getrouwen van Kagame. Die inbeschuldigingstellingen leidden tot een diplomatieke breuk tussen Kigali en Parijs.

Toen in april 2010 de relaties weer wat beter waren, stelden de rechters Marc Trévidic en Nathalie Poux, als opvolgers van Bruguière, een team van deskundigen aan om de mogelijke plaatsen aan te duiden vanwaar de beschieting van het presidentiële vliegtuig had plaatsgevonden.

Twintig maanden later en na een verplaatsing naar Rwanda in september 2010 om de omstandigheden van de aanslag te reconstrueren, lijkt dit rapport de conclusie van Bruguière onderuit te halen. Meerdere getuigen à charge hadden zich ook al teruggetrokken.

De Rwandese regering zegt dat het deskundigenrapport "gerechtigheid doet aan het standpunt dat Rwanda reeds lang inneemt over de omstandigheden van de gebeurtenissen in 1994", namelijk dat niet Kagame maar radicale Hutu's het vliegtuig hebben neergehaald.