General Motors opnieuw grootste autobouwer

De Amerikaanse groep General Motors zou volgend jaar opnieuw de grootste autoproducent ter wereld zijn geworden. GM had de voorbije jaren Toyota en Volkswagen moeten laten voorgaan.

In 2008 moest General Motors na zeven decennia de kroon als meest verkopende autogroep laten aan het Japanse Toyota. Vorig jaar jaar bracht de groep Volkswagen meer voertuigen dan wie ook aan de man.

GM ging in 2009 bijna failliet en moest toen gered worden door de Amerikaanse overheid. Sindsdien is het bedrijf flink afgeslankt, zijn een aantal merken verdwenen en mikt de groep nu vooral op zuinigere wagens.

En daarom vallen de Amerikanen plots opnieuw voor de merken van GM (Chevrolet, Cadillac, GMC, Buick;, Opel en Vauxhall). Ook in China loopt de verkoop vlot. En dus verkocht GM vorig jaar meer dan 9 miljoen voertuigen en wordt het daarmee opnieuw de grootste autoverkoper. 

Volkswagen (met ook Audi, Skoda, Seat, Bentley en Lamborghini) liet vorig jaar 8,156 miljoen voertuigen de deur uitrollen. Dat is 14% meer dan in 2010. De auto's van de Volkswagen-groep zijn er gegeerd in Europa, maar ook in de Verenigde Staten en Azië.

Toyota verkocht vorig jaar 7,9 miljoen auto's. Het merk had wel te lijden onder de zware aardbeving en tsunami, waardoor een deel van de productie hinder opliep, vooral bij onderaannemers. Dat zou dit jaar verholpen moeten zijn.