Hongarije "bereid om te praten met EU" na kritiek

Hongarije is bereid om met de Europese Commissie te praten over de omstreden bankenwet en wil die ook aanpassen "als de EU dat noodzakelijk vindt". Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Janos Martonyi laten weten.
Hongaren betoogden vorige week tegen de omstreden wetten.

De rechtse regering van premier Viktor Orban kreeg vorig jaar een nieuwe grondwet goedgekeurd in het parlement en die is sinds 1 januari van kracht. Critici uiten grote ongerustheid en zeggen dat de nieuwe grondwet de vrijheid van de media, het gerecht en het grondwettelijke hof beknot.

De Europese Commissie heeft al bedenkingen geuit en stuurt commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn als onderhandelaar naar Boedapest.

"We zijn bereid om de wetgeving aan te passen als de commissie dat noodzakelijk acht", zegt Martonyi (foto in tekst). "We respecteren de autoriteit van de Europese Commissie als bewaker van de EU-verdragen. We willen de dialoog aangaan met iedereen die zich zorgen maakt."

Hongarije heeft de EU en het IMF om financiële hulp gevraagd. Maar die onderhandelingen verlopen bijzonder moeizaam. De Europese Centrale Bank en het IMF vragen dat de Hongaarse regering de wet die de banken quasi onder overheidscontrole plaats, terugschroeft.

"Hongarije ondermijnt geloofwaardigheid van EU"

Oud-premier en fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement Guy Verhofstadt roept de EU op om Hongarije aan de schandpaal te nagelen. In het Verdrag van Lissabon zijn bepalingen opgenomen om lidstaten op de vingers te tikken "bij een duidelijk gevaar voor een schending van de Europese waarden".

"Deze kwestie is even belangrijk als de eurocrisis, aangezien beiden de geloofwaardigheid van de EU aantasten", zegt hij in een nieuwjaarstoespraak. Hij noemt het ook een schande dat eerst de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de "uitholling van de democratie aan de kaak moest stellen, voor de EU zelf in actie schoot".