Interne ruzies leiden tot nieuwe partij in De Haan

In De Haan zal een nieuwe partij aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober deelnemen: Bewust 12. De partij is ontstaan uit de huidige Lijst Burgemeester, waar het al jaren rommelde.

Bewust 12 staat voor Beter Wonen aan de Kust. De partij is opgericht door een aantal politici die zich afscheurden van de huidige Lijst Burgemeester. Binnen die lijst rommelt het al van voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.

Marleen Schillevaert-Vercruyce wilde toen burgemeester worden, maar moest vrede nemen met de tweede plaats, achter huidig burgemeester Christine Beirens, al haalde ze zelf meer voorkeurstemmen.

Na de verkiezingen was er ook nog ruzie over de verdeling van de schepenzitjes. In 2010 bereikte de verdeeldheid een hoogtepunt toen de meeste gemeenteraadsleden iemand uit de oppositie als nieuwe schepen verkozen.

Enkele leden van de Lijst Burgemeester willen nu een einde maken aan de verdeeldheid door een eigen lijst te vormen. Hun kandidaat-burgemeester is huidig schepen Peter Breemersch. Marleen Schillewaert-Vercruyce zal de lijst duwen.

Er gebeurt weinig door de interne verdeeldheid van het gemeentebestuur. Nochtans is er werk genoeg aan de winkel. "Er moet volop ingezet worden op betaalbaar wonen, ook voor jonge mensen, zodat zij niet uit de gemeente weglopen", zegt gemeenteraadslid Jonathan Devuyst (SP.A) vanop de oppositiebanken. Samen met de pensioenmigratie moet er een goed evenwicht gevonden worden om de gemeente levendig te houden. Hij is de "postjespakkerij" en de "vriendjespolitiek" in de gemeentepolitiek meer dan beu. "Het is niet meer mooi om aan te zien. Dat moet veranderen."

Ook het inperken van de macht van de vastgoedmakelaars is een belangrijk aandachtspunt. De typische kleinschalige hotels behouden is heel moeilijk, weet schepen Wilfried Vandaele (SAMEN). "De villawijk in het centrum van De Haan is beschermd, maar het tegenhouden van de massale bouw van appartementen is een belangrijke opdracht van het bestuur".

 

lees ook