Kunstencentrum Wiels onderzoekt verbouwing

Het kunstencentrum Wiels in Vorst onderzoekt de bouw van een nieuwe auditoriumzaal en wil het dakterras in de toekomst openstellen voor het publiek. Beliris, dat werkt met middelen van de federale overheid en het Brussels Gewest, onderzoekt hoe de werken kunnen betaald worden.

Het kunstencentrum werd in 2007 geopend in de voormalige brouwerij Wiels. In het statige gebouw was al een grote zaal voor evenementen. Beliris onderzoekt nu of er een nieuw auditorium kan opgetrokken worden in het museum. Het auditorium moet plaats bieden aan 80 mensen.

De zaal zal onder meer worden gebruikt voor projecties, maar zal ook worden verhuurd voor evenementen van derden. Op die manier wil Wiels meer inkomsten halen uit commerciële activiteiten. Het dakterras moet het paradepaardje worden van het "nieuwe" Wiels. Op termijn zouden mensen daar ook een hapje kunnen eten.

Vorig jaar zat het centrum nog in financiële moeilijkheden, maar het Brussels Gewest stelde zich toen garant voor een lening. Beliris is van plan om een bedrag van 2,7 miljoen euro vrij te maken voor de werken. Beliris werd in 1993 opgericht door de
de federale staat en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De middelen die Beliris ter beschikking krijgt, worden gebruikt voor infrastructuurwerken om de internationale rol van de hoofdstad te bevorderen.