N-VA geeft Di Rupo "dikke buis voor 1e examen"

De oppositiepartij N-VA heeft in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken zwaar uitgehaald naar premier Elio Di Rupo (PS). Die gaf toe dat er technische problemen waren bij het inkrimpen van de ministerweddes, maar benadrukte dat het regeerakkoord zal worden uitgevoerd.

Premier Di Rupo beloofde in de Kamercommissie de nodige amendementen waardoor de ministers effectief 5 procent loon zullen inleveren. "Al sinds ik in december premier ben geworden, wordt die maatregel op mijn wedde toegepast. Er is geen enkel parfum van onzekerheid", aldus Di Rupo.

De premier gaf wel toe dat er fouten zijn gemaakt. "Het is waar dat de begroting die in het parlement werd ingediend door tijdsgebrek niet de meest recente cijfers weergeeft", zei hij. Nieuwe cijfers had Di Rupo evenwel niet bij, wat tot kritiek leidde van de N-VA.

Zo vroeg de oppositiepartij ook concrete cijfers en teksten over de inkrimping van de kabinetten en de bevroren dotaties van de koninklijke familie. Di Rupo benadrukte dat die afspraken wel degelijk uitgevoerd zullen worden, zoals dat in het regeerakkoord staat. Maar voor de N-VA was het onvoldoende. "Uw eerste examen is achter de rug en het is een flinke buis geworden", zei Kamerlid Ben Weyts (kleine foto).