Noord-Korea viert jarige Kim Jong-un met documentaire

De nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is afgelopen weekend verjaard en ter ere daarvan heeft de Noord-Koreaanse staatstelevisie een nieuwe documentaire over de jonge leider uitgezonden. Een propagandafilm van een uur die het Noord-Koreaanse volk hoop moet geven in de toekomst.

Kim Jong-un op een paard, rijdend door de sneeuw. Kim Jong-un toegejuicht door officieren en soldaten. Kim Jong-un in een tank. Kim Jong-un in een in een helikopter. En zelfs Kim Jong-un in een attractie in een pretpark. De propagandafilm van zowat een uur lang die ter ere van zijn verjaardag werd uitgezonden, heeft duidelijk als doel de nieuwe Noord-Koreaanse leider als een jeugdige, gezonde, goedlachse leider af te schilderen.

De personencultus in Noord-Korea wordt duidelijk opgedreven, stelt VRT-correspondent Tom Van de Weghe vast. Volgens Van de Weghe is het vooral opmerkelijk hoeveel gelijkenissen er zijn tussen de nieuwe sterke man en zijn grootvader Kim Il-sung, de "eeuwige president" die de Noord-Koreaanse volksrepubliek oprichtte.

"Het lijken wel heruitzendingen van de filmpjes uit de jaren 60 en 70", merkt Van de Weghe op. Kim Jong-un wordt in de film niet alleen als een goedlachse, jeugdige leider afgeschilderd, maar ook als een capabele leider. Daarbij worden minder vergelijkingen gemaakt met zijn pas overleden vader Kim Jong-il, die oud en ziek was en gelinkt wordt aan economische malaise en hongersnood, maar dus des te meer met zijn grootvader en de economische bloei dankzij de steun van de Sovjet-Unie. De film is volgens Van de Weghe dan ook duidelijk bedoeld "om het eigen volk hoop te geven".

Toch verwacht Van de Weghe dat voornamelijk het beleid van zijn vader voortgezet zal worden. In die zin zijn ook enkele pas vertoonde beelden van Kim Jong-un niet onbelangrijk. Daarin was te zien hoe de nieuwe leider op nieuwjaarsdag een bezoek bracht aan een tankdivisie die in 1950, aan het begin van de Koreaanse oorlog, als eerste de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel binnenreed.

Op die manier werd aangetoond dat ook bij Kim Jong-un, net als onder het bewind van zijn vader, het leger op de eerste plaats komt, stelt Van de Weghe. Daarbij wordt de nieuwe leider ook als een militair strategisch brein voorgesteld, "het genie der genieën klinkt het letterlijk".