Personeel mag SeaFrance niet overnemen

In Frankrijk stopt de rederij SeaFrance meteen alle activiteiten. Een handelsrechtbank heeft de omvorming van de failliete rederij naar een coöperatieve van het personeel afgewezen.

SeaFrance ging eind vorig jaar onderuit nadat het bedrijf al jaren de verliezen had opgestapeld. Er lag een plan klaar om het bedrijf om te vormen tot een coöperatieve die door het personeel beheerd zou worden.

Volgens de handelsrechtbank is dat voorstel evenwel niet realiseerbaar. SeaFrance stopt nu meteen alle activiteiten en daardoor zitten de 880 personeelsleden in Frankrijk en nog eens 130 mensen in Engeland zonder werk.

De Franse regering kijkt nu toch uit naar andere mogelijkheden. Zo wordt gedacht aan een overname door Eurotunnel, de uitbater van de Kanaaltunnel, of door de groep Louis Dreyfus. Die laatste overweegt om twee schepen en 300 mensen van SeaFrance over te nemen.

SeaFrance is een filiaal van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en dus van de Franse overheid. De maatschappij vaart met drie ferryboten tussen Calais en Dover.