Romney geeft kandidaten munitie met C4-uitspraak

Mitt Romney, de koploper in de Republikeinse strijd om de nominatie, heeft zijn tegenstanders in de race wellicht heel wat munitie gegeven met enkele uitspraken. "Ik hou ervan om mensen te kunnen ontslaan", zei Romney.

Romney won nipt de caucus in Iowa en volgens de peilingen kan hij ook de primary in New Hampshire op zijn naam schrijven. Ook voor de komende voorverkiezingen in onder meer South Carolina en Florida ziet het er niet zo slecht uit voor de ex-gouverneur van Massachusetts.

De campagne van Romney is op dreef en vele waarnemers voorspellen dat hij relatief snel aan voldoende stemmen zal geraken om de presidentskandidaat voor de Republikeinen te kunnen worden.

Maar mogelijk verliest Romney wat pluimen door een uitspraak in een interview. "Ik hou ervan dat het mogelijk is om mensen te ontslaan", zei hij. Romney zong de lof over de vrije markt en zei dat het goed is dat mensen die niet goed functioneren hun ontslag kunnen krijgen. "Als iemand mij geen goede diensten levert, wil ik kunnen zeggen dat ik ze dan wel elders ga zoeken." Gisteren zei Romney ook al dat mensen die een lening moeten afbetalen, zich beter niet verkiesbaar stellen.

Die uitspraken geeft de tegenkandidaten voer om Romney aan te vallen op zijn imago van zakenman. De uitspraak kwam er bovendien een dag na een harde tv-advertentie uit het kamp van Newt Gingrich. In het spotje (zie onder) wordt Romney afgeschilderd als een harde, koele zakenman onder wie duizenden mensen hun job zouden verliezen. Dat beeld wordt nu door de tegenstanders van Romney gretig opgepikt om hem in diskrediet te brengen.

Het klopt in elk geval dat Romney een steenrijke zakenman is. Hij werd door Jon Stewart, de presentator van de populaire "The daily show" ook al omschreven als "de man die eruitziet als elke man die je vader ooit zijn ontslag gaf". Eind vorig jaar maakte hij al een gelijkaardige uitschuiver door tijdens een debat 10.000 dollar te verwedden.

"Hij heeft zijn woorden slecht gekozen", zegt Gingrich over de uitspraak van Romney. "Maar dit toont aan dat hij niet de juiste man is om het op te nemen tegen president Obama. Ik ben beter in debatten dan Mitt Romney en dat is erg belangrijk als we Obama van een tweede ambtstermijn willen houden."