Topman Zwitserse centrale bank stapt op

In Zwitserland heeft Philipp Hildebrand ontslag genomen als gouverneur van de centrale bank. Hildebrand kwam eerder onder vuur in een zaak van mogelijke handel met voorkennis.

Hildebrand had eerder de media over zich heen gekregen. De voorbije maanden zou zijn echtgenote Kashya drie zakendeals hebben uitgevoerd met Zwitserse franken en Amerikaanse dollars, waar ze flink wat winst op gemaakt heeft.

Daar is niets mis mee, maar het feit dat haar echtgenoot als topman van de centrale bank SNB op dat ogenblik de koers tussen beide munten kon beïnvloeden, deed het vermoeden van handel met voorkennis ontstaan. Vooral de laatste deal, net voor de SNB de koersstijging van de Zwitserse frank afremde, deed veel wenkbrauwen fronsen.

Hildebrand houdt zijn onschuld staan en zegt dat hij zijn vrouw niet ingelicht heeft. Mevrouw Hildebrand was in de jaren 90 zelf actief in de financiële sector en heeft volgens hem voldoende kennis van zaken om lucratieve deals te sluiten.

Een onafhankelijk onderzoek van de auditeur PwC heeft intussen geen onregelmatigheden opgemerkt en de Zwitserse regering bleef Hildebrand steunen. Toch stapt hij nu op op de geloofwaardigheid van de SNB niet in het gedrang te brengen.