Turkije vervolgt couppleger van 1980

In Turkije is voormalig stafchef generaal Kenan Evren in staat van beschuldiging gesteld. Hij leidde de militaire staatsgreep van 1980.

Generaal Kenan Evren (links boven) wordt samen met vijf andere medestanders vervolgd wegens misdaden tegen de staat. Die vijf stonden achter de staatsgreep van september 1980 (links) toen het leger de verkozen regering naar huis stuurde.

Dat gebeurde toen Turkije dreigde te verzinken in een chaos en geweld tussen extreemlinkse en extreemrechtse groepen. Het leger maakte een einde aan die chaos, maar daarbij werden de mensenrechten wel flink geschonden. Opvallend is dat Evren daar niet voor terechtstaat, maar wel voor het feit van de staatsgreep zelf.

In '82 werd de macht opnieuw overgedragen aan een burgerregering, maar Evren bleef president tot 1989. De Turkse grondwet die onder druk van de militairen werd ingevoerd, gaf Evren en zijn medestanders immuniteit tegen vervolging. Vorig jaar heeft de islamitische regering van premier Tayyip Erdogan (rechts boven) die artikels evenwel herzien.

De vervolging van de militairen staat niet op zich. De voorbije maanden en weken zijn tal van topmilitairen opgepakt of in staat van beschuldiging gesteld. Zij worden verdacht van een al dan niet vermeende poging tot staatsgreep tegen de regering-Erdogan. Andere bronnen spreken evenwel over een heksenjacht tegen journalisten, schrijvers en politieke tegenstanders van Erdogan.