Diamantsector distantieert zich van tempelbezoek

Het etentje dat enkele Antwerpse rechters in de Indiase tempel van Wilrijk kregen, maakte deel uit van een cultureel bezoek en was niet gelinkt aan de Antwerpse diamantsector. Dat zegt het Antwerp World Diamond Center, de lobbygroep van de Antwerpse diamantsector.

Gisteren bracht de ploeg van "Panorama" aan het licht dat een aantal Antwerpse rechters vorige maand een bezoek had gebracht aan de Indiase tempel in Wilrijk (foto's). De bouw van die tempel werd gefinancierd door de Antwerpse diamantsector.

Bovendien kregen de rechters in eerste instantie ook een lunch aangeboden door het Antwerp World Diamond Center, zo bleek uit een brief die "Panorama" in handen kreeg. Achteraf werd een nieuwe brief verstuurd waarin de lunch door de ereconsul van India werd aangeboden.

Het bezoek is omstreden omdat er in Antwerpen een aantal gerechtelijke onderzoeken lopen naar miljoenenfraude in de diamantsector. Her en der werd al een vergelijking gemaakt met het zogenoemde spaghetti-arrest, waarbij onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte eind jaren 90 van het dossier-Dutroux werd gehaald.

In een reactie op het nieuws over het bezoek zegt het Antwerp World Diamond Center (AWDC) echter dat het bezoek "op geen enkele manier formeel aan de Antwerpse diamantsector gelinkt was". De lobbygroep zegt in een korte persmededeling dat ze niet bij de organisatie van het bezoek was betrokken noch de lunch aangeboden heeft.

"Het bezoek werd georganiseerd door de ereconsul van India in België, Marc Huybrechts, de lunch werd aangeboden door de Jain Community in Antwerpen. Het was een cultureel bezoek dat op geen enkele manier gelinkt was aan de Antwerpse diamantsector."

Gisteren liet ook het Antwerpse gerecht al verstaan dat het louter om een culturele uitstap ging. Volgens de Antwerpse persrechter Eva Leliard was er dan ook geen probleem met het bezoek en kan de rechters geen enkele schijn van partijdigheid worden verweten.