Doomsday Clock opnieuw minuutje verder

De Doomsday Clock is opnieuw een minuut dichter bij middernacht gezet, tot vijf voor middernacht om precies te zijn. Die klok geeft symbolisch een verhoogde dreiging van een nucleaire catastrofe weer.

Sinds 1947 stuurt het Bulletin of Atomic Scientists, een groep kerngeleerden dus, met de Doomsday Clock de kansen aan voor een nucleaire oorlog of andere ramp.

Twee jaar geleden werd die Doomsday Clock nog een minuut achteruitgezet, tot zes voor middernacht. Toen waren de initiatiefnemers tevreden over de verbeterde relaties tussen de Verenigde Staten en Rusland, de twee grootste kernmachten.

Nu gaat de klok terug naar vijf voor middernacht. Niet omdat de relaties tussen de VS en Rusland slechter zijn geworden, maar wel omdat de kans op onheil elders in de wereld groter is geworden. 

Zo vinden de kerngeleerden dat de kans op de inzet van nucleaire wapens in regionale conflicten in het Midden-Oosten, Noordoost-Azië (Korea) en Zuid-Azië (India en Pakistan) groter is geworden. De groeiende spanningen rond het kernprogramma van Iran lijken hen geen ongelijk te geven.

Tegelijk waarschuwen de vorsers evenwel ook dat de klimaatsverandering een "point of no return" dreigt te bereiken wat tot gevaarlijke veranderingen in de atmosfeer van de aarde kan leiden. Bovendien lijkt er nu minder dan twee jaar geleden bereidheid van de wereldleiders om daartegen op te treden.