Het Belgische leger zal nog kleiner worden

De komende jaren gaat het hele leger afslanken. Dat is het belangrijkste voornemen van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V), die zijn beleidsplan vanmorgen voorstelde in de Kamercommissie-Defensie. Hij maakte ook bekend dat een deel van de Belgische militairen in Afghanistan dit jaar naar huis terugkeert.

Het Belgische leger is de voorbije jaren al afgeslankt, maar de komende jaren zal het nog kleiner worden. Ook op het departement Defensie moet er worden bespaard, zei De Crem aan de commissieleden bij de voorstelling van zijn beleidsplan..

"Er zijn meer dan 8.000 militairen die in drie jaar tijd Defensie hebben verlaten. Het aantal wordt gereduceerd tot 32.000", zei De Crem. Er zullen de komende drie jaar nog eens 2.000 mensen (burgers en militairen) moeten afvloeien, maar De Crem wil tegelijkertijd blijven rekruteren.

Door de besparingen is er ook geen geld voor nieuwe vliegtuigen. De F16-toestellen zullen dus voorlopig niet worden vervangen. De Crem erkent wel dat de F16's ooit zullen moeten worden vervangen. "Het is misschien tijd hiervoor, maar helaas is er geen geld."

Maar de besparingen zullen geen invloed hebben op buitenlandse operaties in het algemeen. "We zullen met ongeveer 1.000 militairen permanent in operatie zijn. Rekening houdend met de rotatie zullen er 4.000 tot 5.000 op jaarbasis in het buitenland verblijven."

Volgens oppositiepartij N-VA wordt ons leger te klein, wordt het materiaal te oud en wordt er té veel bespaard. "Onder dit beleid wordt de basis gelegd voor de aftakeling van Defensie", zegt Kamerlid Karolien Grosemans. "We vrezen dat Defensie zal worden gereduceerd tot een veredelde ngo of tot een staatssecretariaat van het ministerie van Buitenlandse Zaken."

Zoals bekend zullen onze militairen die deelnemen aan de NAVO-missie in Afghanistan, tegen 2014 worden teruggetrokken. Dit jaar, tegen eind juli, kunnen de militairen die de luchthaven in de hoofdstad Kaboel bewaken, terug naar huis.