Iraanse kerngeleerde gedood bij aanslag

In de Iraanse hoofdstad Teheran is een universiteitsprofessor gedood bij een bomaanslag. Omdat de man werkte voor de verrijkingsfabriek in Natanz, legt Teheran de schuld bij Israël.

De aanslag vond plaats op een plein in het noorden van Teheran. Een motorrijder zou een magnetische bom bevestigd hebben aan de auto van professor Mustafa Ahmadi-Roshan. Daarop is de bom ontploft. De professor en een voorbijganger zijn omgekomen. Een andere inzittende van de auto raakte gewond.

De professor was verbonden aan een universiteit die gespecialiseerd is in energie en dan vooral de olie-industrie. Volgens het Iraanse persagentschap Fars had de man echter ook een belangrijke functie in de nucleaire site van Natanz (foto boven en links), in het centrum van Iran. Daar wordt uranium verrijkt en veel landen vrezen dat Iran met dat materiaal kernwapens wil maken.

Teheran legt de schuld voor de aanslag bij Israël, maar dat land heeft nog niet gereageerd. De voorbije jaren zijn er overigens nog we meer kerngeleerden in Iran gedood bij aanslagen.

Iraans kernprogramma baart kopzorgen

Veel landen en ook het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA vrezen dat Iran werkt aan de ontwikkeling van kernwapens. Teheran ontkent dat en spreekt enkel over kernenergie. Waarom een land zo rijk aan olie en aardgas plots kernenergie wil hebben, is echter niet duidelijk.

Hoe dan ook is de toon de voorbije maanden verscherpt. De Verenigde Staten hebben bijtende sancties genomen tegen Iran en treffen dat land vooral via hun invloed op de financiële sector. Ook de Europese Unie zou deze maand gelijkaardige sancties nemen. Op die manier zou er niet enkel een olieboycot komen, maar worden wereldwijd financiële transacties met Iran erg moeilijk. De waarde van de Iraanse rial is intussen al fel gedaald.

Het regime in Teheran dreigt er nu mee om de Straat van Hormuz (links) te sluiten. Dat is de smalle doorgang tussen de Indische Oceaan en de olierijke Arabisch/Perzische Golf. Zowat 40% van alle olietankers ter wereld varen door die straat en een eventuele afsluiting daarvan zou vrijwel zeker tot een militair ingrijpen leiden van de Verenigde Staten. Die hebben een grote vloot in de buurt.